Quantcast
Channel: Omistajayrittäjä » terminologia
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Henkimaailman asioita eli Vakuutusslangia selättämässä, osa III

$
0
0

Kollegani Tuomas Jäntti ja Pirjo Larm ovat kirjoittaneet tänä keväänä vakuutuskielestä ja sen kiemuroista. Henkivakuutuksenkin maailmassa on muutama termi joiden tuntemisesta on hyötyä. Esittelyssä:

Henkivakuutuksissa vapaakirja on eri asia kuin vapaa_kirja.

Vapautta kirjoille!

Aikoinaan alalle tultuani minua hämmensi monikin termi. Esimerkiksi työnantajan ottamissa lisäeläkevakuutuksissa esiintyy sana vapaakirja. Mielleyhtymä vei enemmänkin pannasta vapautettuun kirjallisuuteen kuin vakuutusmaailmaan. Mutta sillä tarkoitettiinkin kertynyttä eläkettä! Oli keksitty ihan oma sanansa sille, että vakuutettu eli työntekijä saa työsuhteen päättyessä pitää vakuutukseen kertyneet säästöt ja nostaa ne aikanaan eläkkeenä.

Ostoja vai nostoja?

Vapaakirjan kanssa samaan aihepiiriin liittyy termi takaisinosto. Oliko  tarkoitus ostaa vai nostaa jotakin ja jos niin mitä? Ja miten niin takaisin? Selvisi, että jos vakuutetulla ei ole oikeutta vapaakirjaan tai tuota oikeutta on rajoitettu, niin vakuutuksenottajalla  eli yrityksellä on oikeus takaisinostaa vakuutetun säästö tai osa siitä työsuhteen päättyessä.  Nämä sanat olivatkin saman kolikon kaksi kääntöpuolta. Taas oli yksi mysteeri maailmankaikkeudessa selvitetty.

Vakuutustapahtumassakin voi tapahtua vakuutustapahtuma.

Edunsaajat juhlivat vakuutustapahtumassa

Henkivakuuttamisen maailmasta täytyy nostaa esille myös sana edunsaaja. Edunsaaja on fyysinen tai juridinen henkilö, jolla on oikeus saada vakuutustapahtuman johdosta suoritettava korvaus. Henkivakuutuksessa se on yleensä henkilö tai henkilöt, joille kuolemantapauskorvaus maksetaan vakuutetun kuollessa. Henkivakuutuksen edunsaaja voi olla myös tietämättään. Joskus henkilön kuollessa yllättävä edunsaajamääräys saakin perilliset hämilleen. Tuossa äskeisessä määritelmässä vilahti myös sana vakuutustapahtuma. Kysymys ei ole mistään suuremmasta yleisötapahtumasta tai kutsuvierastilaisuudesta, vaan se on ihan sitä itseään, eli kun jotain sattuu.

Vastuunvalinnasta terveysseli… terveysselvitykseen

Englanniksi vastuunvalintaan kiinteästi liittyvä terveysselvitys on mahtipontisesti health declaration.

Henkivakuutussopimuksen alkutaipaleeseen liittyy termi vastuunvalinta. Vastuunvalinta on riskin arviointia. Vakuutusmaksu ja vakuutussopimuksen sisältö määräytyvät monissa henkilövakuutuksissa vakuutettavan henkilön terveyden perusteella. Esimerkiksi vakuutetun ihottuma ei yleensä lisää kuolemanriskiä, mutta mitä todennäköisimmin aiheuttaa sairauskuluvakuutuksesta korvattavia hoito- ja lääkekuluja. Vastuunvalinta on tärkeää muun muassa sen takia, että vakuutetut saavat vapaaehtoisia henkilövakuutuksia kohtuullisilla hinnoilla. Vastuunvalinnan yhteydessä henkilö täyttää terveysselvityksen.  Ei siis terveysselitystä, joka voisi myös kuvata näitä joskus hyvin monipuolisia tarinoita.  Englanninkielisessä muodossaan termi kuulostaa jopa juhlavalta, health declaration, joka viittaa julistamiseen.

*****

Lopuksi:
Julistamisesta tuli vielä mieleeni eräs asiakaspalvelukokemus takavuosilta. Hieman turhautuneena henkivakuutuksen myöntöön liittyviin proseduureihin eräs asiakas puuskahti minulle puhelimessa, että hän haluaa henkivakuutuksen voimaan nyt heti, ennen kuin hän kuolee raivoon!  Saimme kuitenkin asian hyvässä yhteisymmärryksessä kuntoon ripeästi, eikä vakuutustapahtumaa molempien onneksi päässyt sattumaan!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Latest Images

Trending Articles